BIRREGURRA HOUSE

RESIDENTIAL 

Located on an iconic rural farm in Australia, this private residence is designed to orientate interior views to the surrounding heritage buildings and the panoramic vistas of uninterrupted farmland.


The arrival to the house is marked by a large light filled entrance, with opportunities to pass from the arrival gallery into one of the five spaces of the house - much like a hub-and-spoke plan.


Off the arrival gallery is the main living area with kitchen, dining and two lounge areas all opening onto the large east and north facing terraces. two grand fireplaces define these spaces, whilst the contrast of warm timber and bronze metal finishes against the stark, off-form concrete build the character as a suedo art gallery/house space.


To the south is the master suite, with a large walk in robe, ensuite bathroom and bedroom with views projecting out to the morning sun.


The guest rooms and garage are located in a lightweight structure to the west of the building, which is orientated to align with the north-south designed tennis court and pool house.


Ian Mann was project leader and responsible for the delivery of this project whilst working at Fender Katsalidis Mirams Architects.